Akhdhar Endurance

Esther met haar 1e endurancepaard MorenoEsther met haar 1e endurancepaard Moreno

Al vanaf haar eerste levensjaren heeft Esther Groen een passie voor paarden. En deze passie is door haar leven heen steeds groter geworden. Van een fanatiek manegeruitertje als kind, groom van internationale eventingpaarden en manege en privé instructrice tussen haar 20ste en 35ste, tot internationaal lange-afstand wedstrijdruiter met een aantal eigen (gefokte) paarden op dit moment.

Green Distance en Akhdhar Endurance

In al deze jaren met paarden heeft Esther Groen zich ontpopt tot een veelzijdig ’paardenmens’, en verzamelde zij veel achtergrondinformatie over paarden, paardrijden, paardenfysiologie, paardenpsychologie en de diverse takken van paardensport. Vanuit deze achtergrond is Green Distance ontstaan.

Dikwijls waren problemen met rijden of blessures te herleiden naar het zadel of de manier waarop paard, ruiter en zadel met elkaar interacteerden. Ook de manier van ruggebruik met name bij endurancepaarden was al snel een punt van aandacht. Met Green Distance probeert Esther goede producten op de markt te brengen die ook persoonlijk getest zijn waardoor een persoonlijk advies gegeven kan worden.

Akhdhar Endurance is de wedstrijdtak van dit bedrijf. Kleinschalige fokkerij, wedstrijdsport met verschillende paarden, en begeleiding en les van ruiters. 

 

Moragh Akhdhar in Leersum 160 km. foto: anne-foto.comMoragh Akhdhar in Leersum 160 km. foto: anne-foto.com

Endurance begeleiding

Hoe langer Esther in de endurance sport reed des te meer zij ook zag dat er een tekort aan begeleiding was. Waar het bij de dressuur en springsport heel normaal is om les te nemen is dat bij endurance helemaal niet het geval. Men neemt soms wel dressuurles, maar specifiek "enduranceles" bestaat eigenlijk niet. Vandaar dat via de endurancesporttak van Green Distance: Akhdhar Endurance, nu ook begeleiding en les kan worden verkregen.

Shatranj AkhdharShatranj Akhdhar

Kleinschalige endurancefokkerij

Ook is er inmiddels een kleinschalige endurancefokkerij (Akhdhar Endurance) van de grond gekomen. Door veel inlezen en het onderzoeken van succesvolle lijnen probeert Esther in Nederland wat internationaal goed presterende endurancelijnen te krijgen. Dit staat nog helemaal in de kinderschoenen, maar het is volop in ontwikkeling!

Voor de keuze van paarden en hengsten is Frankrijk erg belangrijk, want dit is toch een van de landen waar endurance op het hoogste niveau staat en waar al veel jaren een selectie op goede prestaties plaatsvindt. Daarnaast hebben oude Russische prestatie lijnen de interesse, dus die 2 probeer ik te combineren.

Akhdhar Endurance wil proberen om af en toe een veulen te fokken om daarmee daarna dan weer wedstrijden te kunnen starten. Fok is dus puur voor eigen hobby en niet specifiek voor de verkoop, al zal er soms wel eens een paard verkocht worden.